Svensk blogg

Lätt löpning ?

By May 4, 2013 4 Comments

Nästan alla mina turer till fjälls eller på stig utförs i ett lunkande tempo. Och jag skulle säga att alla mina “tempo” pass utgörs av mina tävlingar. På både skidor eller till fots.

Det är ju många som tycker att det är korta intervaller som gör dig stark och snabb. Och det kan jag tänka mig också. Men att hävda att det är det som är RÄTT och inget annat, tycker jag faktiskt är lite fel.

Jag gillar “open minded” tänket och skulle aldrig hävda att ditten eller datten är rätt. Trots studier. Det finns ju så otaligt många studier som kan tyda på det ena och det andra.

Jag säger såhär: får intervaller dig att tycka att löpning är tråkigt- skip it. Inget mer med det.. och den dagen du känner för variation, jaa då kör du några intervaller. Variation är ju skoj och förhöjer charmen!!Snabbare blir du ju tids nog. Okej detta gäller väl inte för Bolt..

Vad tror ni? Är jag för naiv?

Igår gick jag förbi en 400 meters utomhusbana här på La Palma, och då kände jag ett sug efter att bränna av några 4- hundringar.. Det ni! Än har jag inte gjort det men det kommer nog.

Alla mina pass hittills här på ön har varit i 6-7 minuterstempo.. mycket uppför. Lite snabbare utför.

Det är otroligt vackert här. Svart lava sand och grönskande vegetation! Halvjobbigt att första delen av tävlingen är 2000 höjdmeter av klättring i denna svarta sand!!

Trevlig helg!

Emelie

 

Emelie

Emelie

Mountain athlete, trail runner and ski mountaineer. Writer,mum and Co- founder of moonvalley.me. Living on a small farm in the Norwegian fjordlands!

 • Jonatan

  Jättespännande att höra dina tankar om träning! Efter en sån otrolig säsong som du gjorde i fjol måste du ju göra nånting rätt. Jättetrevlig blogg det här, tack för att du delar med dig av det!

 • Michael

  Mycket bra inlägg. Supergilla!!

 • Anna

  Du har nog rätt. Ny hjärnforskning gör gällande att vi fortsätter att lära oss saker hela livet, dvs man kan lära gamla hundar att sitta. Kruxet är att hjärnan måste uppleva det man tränar på som relevant, dvs hjärnan kollar med belöningscentrat om man upplever det man gör som roligt. Gör man det så “lagrar” hjärnan informationen, annars inte.

  Så mao, man ska träna det man tycker är roligt, då blir man bättre. Gillar man intervaller, ska man träna det, annars inte. Själv kör jag precis som du och har helt slutat med intervaller, som jag i princip tränade oavbrutet förut. Variationen får jag av mina många höjdmetrar, för jag älskar att springa backar och skog. Idag är jag dock snabbare och starkare än någonsin.

 • Emma Svensson

  Jag tycker det låter vettigt och ska nog börja göra detsamma – men i mycket mindre skala 🙂 älskar att leka med fartlek, och tar jag med hunden och leker med henne på elljusspåret så har vi båda roligt 🙂 Men jag siktar på maraton, skadefritt, så lite riktigt långa malande pass måste nog läggas in, men det är ju meditativt så på ett sätt är det ‘kul’ det med antar jag!
  Men funderar på att sluta följa en massa färdiga träningsupplägg, men ändå hålla på att faktiskt komma ut och springa, det är ju schemat bra för, annars är det så lätt att vardagen kommer emellan.