Svensk blogg

Lågsäsong och Mountaineering

By September 23, 2014 3 Comments

Jag vet inte riktigt hur jag ska översätta mountaineering till svenska- fjällbestigning antar jag men det känns som att det ordet inte innehåller lika mycket som det engelska. Nåväl.

Just nu känns det lite som lågsäsong, jag har 3 kortare tävlingar kvar och sedan bär det av emot Himalaya!

I denna lågsäsong så passar jag på att ta ig ut till högre berg för att träna på is, mix och snö. Antalet toppar att klättra blir så många fler när man kan hanetra all slags terräng!

Hej så länge.

Emelie

Emelie

Mountain athlete, trail runner and ski mountaineer. Writer,mum and Co- founder of moonvalley.me. Living on a small farm in the Norwegian fjordlands!

 • sandra

  Vad ska du göra i himalaya? Hur tar man första steget för att kunna börja med mountaineering? Antar att man bör vara en god klättrare innan? Så sjukt sugen på att börja med det.

 • Daniel

  Mountaineering är väl ett ord som sammanfattar personer som rör sig uppe i berg.
  Jämför man 2 av dagens bästa (bland många fler), Ueli Steck och Kilian så ser deras liv rätt olika ut där Ueli är mer inne på bestiga toppar medans Kilian mer rör sig snabbt uppe bland berg (Grovt draget då Ueli även springer samt Kilian även bestiger berg).
  Mountaineering innehåller väldigt många moment. Allt från att röra sig snabbt till och köra klassikt bergsvandring/bergsbestigning. Men även att åka skidor och ta sig till ställen där det kräver mer avancerad vandring. Enklare bergsklättring, scrambling men också kunskap att röra sig på glaciärer osv.
  Mountaineering eller alpinist som man också kan säga går ut på att kunna röra sig i svårare bergsterräng, läsa väder och vindar och veta hur man ska göra för att klara sig i en utsatt miljö.

  I Sverige kan Kebnekaise vara en bra start där man lär sig att hantera den utrustningen som kan behövas. Lära sig att använda höjdmätare, läsa väder osv.

  Gissar att Emelie ska följa med Kilian som åker dit för att börja sin planering för att bestiga (och slå rekord) av Mount Everst?

 • Älskar dina bilder! Lite frihetskänsla på kontoret helt enkelt. Nu har jag lagt till dig på instagram så att jag kan få dem matade. 🙂