Skip to main content
Svensk blogg

Bantningstips!

By March 12, 2014No Comments

Har precis suttit och kikat igenom några sociala medier och som vanligt är dieter, bantning och hälsa ett hett ämne. Läste detta ” Ta ett piller så kommer din kropp att tro att du just tränat eller bantat.” på svt nyheter. Det är skrämmande att det är så mycket forskning på att ta fram piller för att kroppen ska få uppleva hur ”det känns att träna”. Och om vi knaprar i oss det pillret så kan vi ju fortsätta att äta en massa gott och slippa träna men ändå inte bli överviktig! Oh så bra! Det var en artikel som handlade om diabetes men det var mycket fokus på att ”minska övervikt och få kroppen att tro att du tränat” Visst är det bra att kunna hantera diabetes , men jag tror hellre på att ändra en livsstil istället för att knapra piller. Men jag kan inte mycket om diabetes så jag lämnar det. Nåväl det var inte det som var poängen. Jag skräms av all propaganda kring allt som har med ”minska din träning- behåll formen, ät detta och behåll formen.”

Tänk om alla hade en lust inom sig att röra på sig? Tänk om alla tänkte: yes! Har precis avslutat en halvtimmes träning, längtar redan till nästa gång! Istället för, yes, en halvtimme undangjort- bara 2 timmar kvar att röra på mig i veckan!

Träna på det sätt så att du vill göra det igen och igen och igen. Rör på dig för att du mår bra av det. Som jag önskar att alla kunde känna så.

När det kommer till dieter och kosthållning så blir jag också lite galen och frustrerad, tänk vilket sjukt problem detta är. Vi har så mycket att äta att vi blir överviktiga. När jag börjar små äta för att jag inte har nåt att göra eller bara är inne i ett ”flow”  (oftast när jag inte är närvarande) så försöker jag att stanna upp och tänka på om jag verkligen behöver detta just nu. Ni vet att jag är för att unna sig goodies (nyttiga eller mindre nyttiga) för att jag tror att vi mår bra av det. Men det är så himla noga med att känna efter om man verkligen behöver det. Så att det inte bara är en sockerkarusell.

Och det bästa knepet för mig att inte ”äta för mycket” är att tänka på hur snedfördelat det är här i världen. Att det är så galet orättvist att jag kan sitta och äta en hel dag medan många svälter. Ja det är mitt bästa bantningstips.

NB: jag definierar inte vad “övervikt” är. Vi är byggda olika. Det jag vill beskriva är vad jag tänker kring träning samt matintag.

 

Emelie

Mountain athlete, trail runner and ski mountaineer. Writer,mum and Co- founder of moonvalley.me. Living on a small farm in the Norwegian fjordlands!