Skip to main content
Svensk blogg

Balansövningar

By January 10, 2012No Comments

-26 visade termometern när jag stack ut näsan på verandan. Jag hade tänkt att ge mig ut på en liten morgonjogg. Hutter! Jag återvände in i värmen. Lade in ett vedträ i brasan, satte på varmchoklad och bredde några ostsmörgåsar istället. Morgonturen blev en tur till brevlådan i den gosiga dunjackan. Det blev minst lika bra som att starta dagen med en jogg.

Förr kunde jag ofta bli lite trumpen om något inte blev som jag hade tänkt. Vare sig det var studier, träning, tävling, bakning, jobb, matlagning, stickning med mera med mera. Numera tar jag det mer med ro. Allt blir inte som man tänkt. Det blir så himla mycket mindre press på en själv om man tar det lite lugnare med kraven. Mer själafrid. Herrejesus vad är detta lilla i det stora hela brukar jag tänka.

Men jag aktar mig noga för att bara flyta med alltför mycket! I stora drag vill jag ju faktiskt påverka mitt liv. Vilken riktning jag ska gå, vilka mål jag vill sträva mot och vilka stigar som känns mest utmanande/spännande/givande.  Jag tror det gäller att hitta en balans som passar en själv. För vissa passar det alldeles utmärkt att vara helt oplanerad medan andra planerar ting in i den minsta detalj. När jag känner att jag är på vippen att ”bara flyta med” och när jag inte är så driven och engagerad som jag vill vara kan jag tänka på vänner som är drivna, duktiga och ambitiösa. Team KB, Linda, Maja-ark och en massa andra, ni är sådana! Ibland går det ju åt andra hållet också. När det känns som att man tagit på sig lite för mycket och att allt ska vara på topp. För mig funkar det ett tag. Det är helt klart superkul att hinna prestera mycket. Men det är så värt att inse att man inte behöver göra det hela tiden.

Förr kunde jag också tänka ting som – vad gör jag för världen? Vad gör jag för att ställa allt tillrätta? Alla orättvisor. Det kunde göra mig nästintill deprimerad! Och tjaa, jag blev inte biståndsarbetare eller politiker. Men jag tror att om man försöker att vara en ”god” människa, med goda värderingar, handlingar och sunt förnuft så kommer världen att gå framåt . Var och en är en viktig pusselbit.

Tjohej vad det här inlägget inte blev vad jag hade tänkt att det skulle bli. Jag hade ju tänkt försöka beskriva några MAQ övningar. Jag gillar konceptet med styrka, rörlighet och balans. Du får allt i ett! Nåväl. Jag tar det nästa gång.

Träning då! Bloggen ska ju handla lite om träning! Det kommer här:

Trots kylan igår stack jag iväg på 10 km skidåkning, jag hade tänkt att jag skulle vara nöjd om jag körde 5 km, men det gick fint att andas (trots kylan) så det blev 5 km mer än tänkt. Det är skidåkning som gäller för hela slanten. Jag kommer få det tufft om jag ska hålla löpningen på 40 km i veckan ( jag är en sån som gillar att tänka i km ).

Hej så länge!

 

Emelie

Mountain athlete, trail runner and ski mountaineer. Writer,mum and Co- founder of moonvalley.me. Living on a small farm in the Norwegian fjordlands!