Svensk blogg

Två flugor i en smäll

By November 4, 2011 2 Comments

Myren på Carlshem i Umeå är nästintill oändlig och därmed nästintill perfekt för myrintervaller!

Uppvärmning på cykeln dit är lagom för att sedan direkt kunna börja trampa i sankmarken. Linda och jag körde ett pass i onsdags, till trots att mina ben fortfarande var lite halvsega efter att ha sprungit så ENORMT snabbt på bana, inomhus.

När jag springer på myr så tänker jag att jag vill ligga precis under mjölksyratröskeln, så hjärtat får jobba hårt men att benen klarar sig undan syra. Med tanke på att jag var lite trött i benen, skulle jag tagit stavar. Då hjärtat får jobba hårdare genom att det måste syresätta armarna också, till fördel att man skonar benen litegrann.

Men men, det var bara till att veva extra mycket med armarna.

Linda, på sista intervallen.

Förra gången myrintervaller konsumerades körde vi 2,3,4,5,6,6,5,4,3,2 minuter med 1 minuts vila upp till 4 och därefter 2 minuters vila.

Detta pass körde vi 6 x 4 minuter med blandat 1-2 minutersvila och avslutade med 2 x 2 minuter.

Jag hade inte med pulsbandet denna gång, men det är ganska intressant att se hur pulsen beter sig. Förra gången låg jag i snitt på 170-180 och kom ner till 70-80 på vilan.

När jag var girad att mäta puls sprang jag ett motbakkelöp i Norge, på 7 km och 1116 höjdmeter där jag hade en genomsnittlig puls på 177.

Då känns myrintervaller som en liten kakbit när jag tänker att jag höll ut i nästan 1 timme, med samma puls under den tävlingen!

Ja, allt är relativt kära läsare.

Under vilan på myren kan man passa på att plocka tranbär och knapra i sig. Det är tipp topp att få antioxidanter direkt när man frigjort en massa fria radikaler!

Trevlig helg!

Emelie

Emelie

Mountain athlete, trail runner and ski mountaineer. Writer,mum and Co- founder of moonvalley.me. Living on a small farm in the Norwegian fjordlands!

 • Jonas

  Hej!
  Funderar på vad syftet är när du skriver att du blandar vilan mellan 1-2 minuter? Även orsaken till att gå ner till 2×2 minuter som sista istället för en till 4 minutare? Handlar det om att behålla tekniken i löpsteget?

  //Jonas

 • Emelie Forsberg

  Hej Jonas!
  Vi blandade vilan mellan 1&2 minuter för att vi hade lite olika menigar kring det. Jag brukar tycka det är skönt med 1 minutsvila och som jag ser på det, så bör man vara såpass fräsch efter 1 minutsvila att man kan köra igen. Annars ligger man i ett för högt tempo, och inte under tröskeln! Men det torde vara individuellt, som så mycket annat. Men det var svaret till varför vi blandade hejvilt, mellan 1&2 minuter.
  Vi hade egentligen bara tänkt att köra 6×4, men vi kände att vi ville lägga till en till, som vi delade upp för att orka springa så fort som möjligt, (med lite syra) bara för att det är skönt att ösa på slutet!
  Det finns så många skolor kring trösklar och hur man tränar hjärtat bäst och kapillärverksamheter, löpekonomi och gud vet allt.
  Men syftet med detta pass var att ligga under tröskeln, och därmed få bra träning av konditionen.

  Sen är det alltid bra att variera, som jag ser på det. Så ibland är det nog bra att ligga över tröskeln också!