Skip to main content
Svensk blogg

Vacker tur!

By November 3, 2011No Comments

Romsdalen är sagolikt vackert. Det är fjäll och fjord och en fantastisk natur. Trolltindarna, Vengetind, Romsdalshorn. Passande ställe att utöva klättring och skidåkning på. För att inte tala om löpning!

Jag var där i somras. Klättrade, ranglade på tindar, åt mjukglass och sprang några fina turer. En av dem som jag sprang var Romsdalseggen. 

Foto: Nils Nielsen (Bilden är tagen ifrån vengetind och visar första halvan av eggen)

Från Åndalnes går det bussar in mot Vengedalen,  och säga vad man vill om utbyggnad i fjällområde men smidigt är det.

Bussen stannade och jag ystade iväg. Ivrig att se och uppleva turen jag hade tänkt på i några dagar.

Det bar iväg uppåt. Brant, i en ränna mellan Holstind och Blånebba. Jag hade aldrig varit där förut och det finns ingen tydlig stig, men jag tog det försiktigt och kände av terrängen. Väldigt mycket stenur och branten upp mot Blånebba är luftig.

Om man inte är bekväm med höjder kan det vara lurt att ha med rep här.

När man kommit upp över kanten ser man ner i Romsdalen och man har en magisk utsikt mot Trollväggen. Och väl på första toppen har man en ändå en vacker utsikt mot alla de andra bergen i Romsdalen.

Trollväggen!

Där var det fint med en liten paus.

Efter Blånebba följer man den tydliga ryggen genom ganska stenig terräng vidare till Mjölvafjellet. Uppå vissa ställen på eggen stupar det hundratalsmeter, rakt ned. Det kittlar i magen och det är en hissnande känsla att titta ner mot Raumaälven som ligger som ett blått tunt litet band i dalen.

 Efter lite snällare terräng i medlut kommer man till Nesakla, toppen som ligger precis ovanför byn Åndalsnes.

Där stupar stigen och med några minuter på en smal, knixig och superbrant stig är man nere i staden på ett litet kick! Där kan jag varmt rekommendera att ta en mjukglass på torgcafét vid hamnen.

Foto: Nils Nielsen ( Bilden är tagen från Romsdalshorn, med hela romsdalseggen i bakgrunden)

Emelie

Mountain athlete, trail runner and ski mountaineer. Writer,mum and Co- founder of moonvalley.me. Living on a small farm in the Norwegian fjordlands!