Svensk blogg

Till Kalle (kallarna) Ja du får ett eget inlägg!

By October 4, 2013 87 Comments

Jag ska egentligen jobba undan fakturor och mail och intervjuer men jag fastnade istället framför kommentarer om Emelie Forsberg. Jag brukar inte läsa sånt som skrivs om mig, men ibland när det är i svensk media kan jag tycka att det är lite intressant.

Jag vill ju att sporterna trailrunning och skyrunning ska växa (och det känns verkligen som att de gör det!!)och jag blir alltid glad när det skrivs om dem. Skyrunning är stort i södra europa, asien och usa. Jag drar paralleller till längdskidåkning i skandinavien. Fast det är större skillnad i hur stort publikantal det är skulle jag säga. Ja ni vet ju hur jag brukar skriva efter de stora tävlingarna jag har sprungit därnere. Folk som hikar i flera timmar för att hejja på oss ute i bergen. Det är stort.

Nåväl. Tillbaka till kommentarer om mig som löpare. Och att jag inte tränar på riktigt. Ibland kan jag också tvivla på att jag hör hemma bland de bästa, jag som bara älskar att springa. Tvivla till och med efter denna säsong där jag vunnit alla tävlingar, utom två där jag blev tvåa, ifrån 10 k till 100 km.

Hur kan det komma sig? Att jag vinner? Jag som bara gör det jag älskar att göra?

Men. Ni Kallar som har kommentarer ska veta att jag älskar att träna. Jag älskar att utvecklas som löpare. Jag älskar att se en utvecklingskurva och potential. Jag älskar när det svartnar framför ögonen när jag tar i allt vad jag har uppför ett berg. Jag älskar att känna blodsmak i munnen. Jag springer långt och jag springer kort, snabbt och långsamt för att jag älskar det. Och ni kallar som bryr er om tider och har frågar vad jag gör milen och 5 km på;

I augusti sprang jag en 5 km tävling i de kuperade elljusspåren här i Tromsö, jag sprang på 19 minuter. Jag kom 4:a totalt och första dam. Jag har sprungit en platt asfaltsmil på 36 minuter. Är ni nöjd nu?

Men. Jag älskar också att bara vara ute. Röra på mig i bergen. Ta mig fram så fort som möjligt i all slags terräng.

Bara för att jag fokuserar på det som gör mig extra lycklig och vill förmedla det till er så gör det mig inte till en slacker. Och när ni säger att konkurransen inte är stor i ultra distans och skyrunning så får det mig att må illa. Men kanske är det svårt att relatera till eftersom sporten är relativt ny här uppe i skandinavien. ?

Förstår ni hur mycket eliten där tränar?

Och vem är ni Kallar egentligen? Jag blir ju så nyfiken? Vad är det som är så skönt med att berätta för mig att jag inte är nåt speciellt egentligen?

Vad får man ut av sådant? Jag hoppas att ni en dag kanske inser att man mår som bäst när man uppskattar andra och inte när man trycker ner. Bättre att simma själv..

Och på nåt sätt så har jag väl tagit åt mig av dessa kommentare, men jag antar att det är så. Ju fler folk som vet vem man är desto fler som har åsikter. I europa känns det annorlunda, jag har inte haft en enda negativ kommentar om mig, och där är det ändå fler som känner till mig.

Men jag antar att detta är den negativa delen av att kunna leva av sina sporter. Att man måste synas.

Jag som bara vill springa.

 

Emelie

Emelie

Mountain athlete, trail runner and ski mountaineer. Writer,mum and Co- founder of moonvalley.me. Living on a small farm in the Norwegian fjordlands!

 • Emma Svensson

  Du är så himla inspirerande Emelie, jag är imponerad och glad över att Sverige kan stoltsera med en sådan genombegåvad, hårdtränande och ödmjuk stjärna!! Go girl!

 • Syster Tess

  Bra sagt! Avundsjuka o negativitet ar daliga egenskaper hos manniskor.
  Du ar bast! Kram

 • Elin J, MHS (Och Syyylarna!)

  Väl rutet!

  Det är den gamle unkne Jante som visar sitt ansikte i vanlig ordning här i Sverige. Trist som fan.

  Din energi och kärleken till det du gör lyser igenom, till och med till mig som inte kan något om sporten, men som blir helt inspirerad av att följa dina upptåg på FB etc. Du är en naturtalang som älskar det du gör, och det sticker i ögonen på folk som enligt egen mening “vet och kan liiiite bättre än alla andra”. Usch och fy!

  Fortsätt göra det du älskar, du är så förbannat bra!

  Lycka till! 🙂

 • Björn Colliander

  Jag tycker du är det bästa som hänt svensk löpning just pga att du förmedlar en annan bild av hur en framgångsrik löpare skapas. Fokus är inte på vilket nytt plågsamt träningspass du utsatt dig för utan på hur härligt det är att springa och om man gillar det man gör så är det lättare att göra det ofta och länge.

  Det finns mycket att säga i frågan men jag tror att dom som gnäller mest också är dom som är bittra över sin egen situation. Tyvärr hittar man den typen av personer överallt, det gäller att försöka ha så lite som möjligt med dom att göra bara.

  All lycka framöver och om det känns tungt så tänk på oss som uppskattar dig istället 🙂

  //Björn

 • Sebastian

  U go girl!!
  Haters gonna Hate!

  Som sagt dina resultat talar för sig själv, vunnit allt du ställt upp i utom 2 tävling där du “bara” blivit tvåa 😉
  Om konkurrensen är så låg i ultrabergs löpning , varför van inte “Sveriges bästa långdistans löpare” Jonas Buud UTMB.
  Inte för att ta ifrån Jonas något alls men han kom inte i mål, ni som springer ultrabergs maraton är övermänniskor

 • Michael Nilsson

  Du är helt grym Emelie och jag beundrar enormt dina prestationer och din glädje till löpningen. Fortsätt springa på samma sätt och fortsätt skriva dina roliga krönikor med tillhörande fina bilder. Skit i de som bara klagar och som med all sannolikhet inte är i närheten av dina resultat. De är bara bittra missunnsamma människor utan något bättre för sig. Tänk om de lade lika mycket tid på löpningen som du. Då skulle de säkert ha en positivare syn på världen och sina medmänniskor.

 • Mårten

  Väl rutet din gamla tattare(obs skoj)!

 • Jonas

  Du ska givetvis inte bry dig en sekund om alla avundsjuka som skriver negativa kommentarer. Tvärtom, skit i det bara.
  Du är en fantastisk förebild både som person och som idrottkvinna. Ditt sunda sätt att se på sporten är ljuvligt att ta del av och jag önskar dig all lycka i framtiden. Jag hoppas du vinner precis allt.
  Fortsätt i samma stil Emelie, du är grym!

 • Efter en sommar då det regnat skitkommentarer över mig, p.g.a. att jag blir för glad då jag vinner, spurtar för lite, spurtar för mycket, pratar fel språk, erkänner att jag är mänsklig och gör misstag osv. så förstår jag precis vad du menar.

  Ju mera man syns och ju bättre man presterar, desto mera skit får man. Givetvis får man flera fina kommentarer också, tack och lov för att de flesta människor är underbara. Om man säger till om kommentarerna så får man höra att “en elitidrottare ska nog kunna hantera sånt där”. Känns ganska idiotiskt egentligen, att man ska behöva lägga in “hantering av negativa, patetiska ord” i sitt träningsprogram.

  Nåväl. Om de en gång bestämt sig för att de inte tycker om en idrott eller en idrottare, då kommer de aldrig någonsin att ändra åsikt, vad som än händer. Idrott är fint. Det är ändå det bästa av allt. Att vi har ett bra liv som idrottare som vi trivs med. Det har uppenbarligen inte de.

  Kramar

 • Rasmus Persson

  Emelie, du har tagit svensk löpning till en helt ny dimension! Många menar att löpning kräver smärta, enformighet och perfektionism. Du väljer istället att fokusera på det positiva – glädjen, friheten och lyckan med löpningen. I grund och botten har vi alla valt att springa. Varför ska vi då fokusera på alla krav som ställs istället för att dra nytta av all energi som vi får tillbaka?

  Om du inte har läst Stefan Larséns senaste krönika i Runner’s world så rekommenderar jag verkligen dig att göra det. Där pratar han om varför vissa distanser anses som finare och så vidare…

  Keep up the good work. Du är oerhört inspirerande!

 • Rebecka

  Heja dig! Du är grym! 🙂

 • Patrick Joyce

  Strunta i kommentarerna på nätet. Man kan få beröm från 99 personer som förstörs av ett elakt påhopp från en person. Lyssna bara på dem som känner dig och kan Skyrunning.

 • Torill Persson

  Bra skrivet Emelie!!

 • Viktor

  Som andra skriver så är du grym Emelie och inspirerar väldigt mycket med dina inlägg.

 • Patrick Joyce

  Det är jätteroligt att Sverige fått en internationell stjärna inom Skyrunning. Vi är stolta över dina prestationer och ännu stoltare över din fina attityd till sporten.

 • Mats

  Brukar aldrig kommentera saker på nätet men kändes relevant nu.
  Som de andra skriver – ignorera de negativa kommentarerna som dyker upp och ta åt dig de positiva.

  Du är en stor inspirationskälla och tror jag har gjort mycket för att intresset för traillöpning har ökat i Sverige. Fortsätt på samma vis och lycka till i framtiden!

 • Karintanker.blogspot.com

  Åh Emelie detta gör mig så jäkla arg!! Jag hoppas så innerligt att du inte tar åt dig. Givetvis kan man hitta ursäkt för “kallarna” i att sporten här är relativt liten och ny osv osv men, jag har inte hört någon ifrågasätta Jonas Budu eller fråga vad han egentligen gör på milen. Jag har aldrig hört någon fnysa och säga “Bolt, ja han är ju visserligen snabb på 100m, men vad har han för tid på maran?”

  Jag förstår att det känns overkligt för dig att vara så bra som du är, och det är väl bara sunt? Om du skulle vara övertygad om din plats i toppen så skulle det nog vara lättare för konkurrenterna att klå dig. Spring för att du älskar det och låt inte små människor som enbart känner sig stora genom att trycka ned andra få dig ur balans. Lova?

 • Joakim

  Tjena Emelie och alla andra som gillar att springa. Jag blir inspirerad av alla människor som är passionerade och njuter av det de gör, oavsett om det är att springa i berg, laga mat eller vad det nu kan vara. Det finns alltid människor som har åsikter om vad andra håller på med men skit i det så länge du följer din röst och det inte går ut över någon annan. Emelie, du har inspirerat mig till Mt Kinabalu och det är inte så illa.

 • Bergsget

  Avundsjuka, bittra människor finns det gott om. Strunta i dem! Tack för att du sprider löparglädje!

 • TrailPer

  Bara stå på dig Emelie. Resultaten talar sitt egna tydliga språk. Oavsett om du inte tränar eller om du tränar stenhårt så visar resultaten att du är bäst i världen. Inte många som kan argumentera bort det.

 • Åsa

  Stå på Dig Emelie!
  Du skriver sunt, klokt och bra!
  Dessutom ÄR Du bra!

 • Staffan

  Du är en fantastisk förebild och en inspirationskälla, ju kändare och större du blir desto mer kommer dessa avundssjuka “internet-troll” vilja racka ner på dig, en tråkig företeelse som tyvärr främst verkar drabba duktiga och drivna kvinnor/tjejer som bloggar.

  Du springer makalöst fort i berg som de allra flesta knappast skulle orka gå uppför och jag skiter i hur snabbt du springer en flack asfaltsmil, även om 36 min är imponerande bra. Jag hoppas sporten kommer växa även i Skandinavien och jag hoppas att t ex Du och Jonas Buud får den folkliga uppskattning ni är så väl värda och jag är övertygad om att du kommer visa framöver hur stor och snabb du är, även när konkurrensen vuxit. Kör ditt race, var dig själv och var stolt över dig själv och vad du presterar!!

 • Anton

  Håller med alla ovanstående. Det du gör är så jäkla inspirerande!!! Strunta i de som hatar.

 • Stefan Lindroth

  Härlig avrivning där, ge dom en spark i arslet bara.
  Tack för en härlig inspiration, o fortsätt älska de du gör 🙂

 • Magnus

  Du är en grym löpare och det du presterar är fantastiskt!! Det finns ingen annan löpare som ispirerar mig lika mycket som du. Strunta i alla förståsigpåare och fortsätt med det du älskar. Jag ser frameot varje inlägg du gör och hoppas hela tiden att du ska fortsätta att leverera, och det har du gjort ända sedan du startade blogga på runnersworld.

 • Johan Steene

  Le bara. Inte läsa pajasarnas bittra ord. Le och spring mot solnedgången. Lämna de bittra i skuggan.

 • Swedentrails.com

  Snyggt Emelie!

 • Lisa

  Var den Du är! Gör det Du gör, för du gör ju det så himla bra! Du är en fantastisk inspiration! 🙂 Kram o pepp!

 • Tulin

  Så bra skrevet. det er så godt lese at de beste også kan være normale menneske men ikke programmert robot.

 • Sara

  Grymt bra svarat!!! Fattar inte vad dom har att klaga på? Du är ju bäst,hur svårt ska det vara att fatta.
  Hejja Emelie!!!!

 • Klas

  Ursäkta! Lika bra att be om ursäkt med en gång. Jag tänker inte gulla med bloggare! Tanken är väl att skapa diskussion? Då borde väl alla åsikter vara tillåtna positi som negativ. Att det bara skall vars en plats för bloggaren att få beröm känns onödigt! Ta kritiken och gör nått bra av den istället för att klanka ner på de med annan åsikt!

 • Gerber

  Att finna det man trivs med bäst i livet är stort och viktigt. Om det handlar om att springa i berg, samla på mynt eller annat spelar ingen roll. Du har uppenbarligen funnit det som får dig att må bra och att vara harmonisk.

  Det kan ta ett helt liv innan man finner det eller så finner man det aldrig. Kanske är det förmågan att finna det och känna harmoni som är det svåra. Att du sedan är extremt bra, bäst på det du gör, är ju en fantastisk bonus. Jag har en känsla av att du skulle trivas med det ändå.

  Vi lever i en mycket prestationsinriktad värld där värdet av prestationer överstiger värdet av att älska det man gör för det går inte att vinna i kärlek till det man tycker om. För många blir det en helvetesresa, en sträv resa där tider och sträckor mäts och jämförs i all oändlighet för att på något sätt få känna sig duktig och bra. Allt handlar egentligen om att få känna sig omtyckt. Tyvärr ingår nedvärdering av andras prestationer i det. Det är vad Kallarna gör.

  Lycka till på din resa!

 • Fredrik

  Du är ju helt grym Emelie!
  Inspirerande och ska verkligen inte ta åt dig något från det bittra åsiktsmaskiner skriver

 • Philip

  Du är bara så jiddra grym Emelie!! Alltså verkligen sjukt grym!
  Den svenska avundsjukan kan man tyvärr aldrig komma ifrån..

 • Eric

  Spring på bara. Skit i allt annat. Både ris och ros. Och skit i den här kommentaren också…

 • Johan Börjesson

  Tjenare Emelie, vill bara säga att jag är fullständigt hängiven av löpning och det skall helst vara ultra i bergen. Det finns i inget bättre. Du är tillsammans med Jonas Buud mina största inspirationskällor. Tusen tack för det!

  Vi ses i bergen, Johan

 • Erik Ahlström

  Emelie, du och jag vet i våra hjärtan att du har rätt. En dag kommer det vallfärda åskådare upp till Åreskutan, Ottfjället eller Hammarbybacken. Dom kommer vara utrustade med koskällor, flaggor, visselpipor. Det kommer vallfärda spanjorer från Zegama för att lära sig hur vi svenskar hejar och visar vår uppskattning. Det kommer ta tid och precis som Stefan Larsen skrev i sin kloka ledare, finns det många av desa km tids jägare, men jag hoppas du håller ut, för du är den som kan leda och inspirera oss trail älskare till stordåd. Naturen och kärleken till stigarna kan ingen ta ifrån oss!

 • Anette Andersson

  Skit i kallarna Emelie! Du är sån inspirationskälla till många av oss. Hoppas den energin vi ger ger överglänser kallarnas missunnsamma kommentarer. Följ ditt hjärta så blir livet bäst!

 • Acke

  Du förmedlar löpar glädje och är en otroligt stor inspiratör….lusten är den största motivationen, Tack!

 • Marcus

  Emelie. När man skriver på nätet eller gör något man älskar och blir bra på blir folk avundsjuka och har en massa åsikter. Man tar åt sig, men måste lära sig skaka det av sig.

  Emelie. Du är en enorm inspirationskälla och det du gör är oerhört imponerande. Vad jag tror, är att du är precis så bra som du är just p.g.a. av att du “bara” gör det du älskar. Fortsätt med det. Fortsätt med att inspirera oss.

 • Sandra Lundqvist ultrasandra.blogspot.se

  Du är så klok! Och förbaskat bra på att springa.

  Fortsätt så. Du inspirerar!

  Kram

 • Torill Fonn

  Kära Emelie!
  Vad glad jag blir för att du “ryter till”!
  En stor eloge till dig och ännu större lycka till framöver med din löpning.
  Jag känner igen mig i det du skriver även om jag inte alls är på samma nivå vad gäller fart och resultat.
  Hoppas kallarna läser detta och tänker efter före nästa gång. Kör hårt och njut! Vi bryr oss inte om de som inte förstår.
  Mvh
  Torill Fonn/Ultralöpare

 • Stina

  Svårt svårt för många att någon kan ha så kul. Det ska svettas, sväras, suras, ursäktas, mätas …. Någon gång vart annat år är det ok att lyckas och bli så där glad. Som någon annan sa – u go girl!!

 • Andreas Falk

  Gör man som den som är bäst blir man i bästa fall lika bra.
  För att bli bäst måste man gå sin egen väg.
  Din väg är tydlig Emelie.
  Idioterna som kommenterar är bara avundsjuka och önskar att dom tagit din väg.

 • Tobias

  KBK Emelie! Kör Bara Kör!
  Du är en fantastisk idrottare, inspiratör och människa!
  Skit i Kalle och spring ifrån negativiteten! KBK!

 • Hans

  Emelie! Du är bäst! Mycket inspirerande att läsa om dina framgångar de senaste två åren! Keep calm, and keep running! Det var för övrigt en bild på dig som fick mig att hålla humöret uppe under årets AXA (http://racerapporten.wordpress.com/racerapporter/axa-fjallmaraton-2013)

  /Hans

 • Anna

  Fortsätt med det du älskar – spring! O fortsätt inspirera mej! 🙂

 • Toffla

  Väl rutet!

 • Lupita Svensson

  Bravo! Vi borde vara fler som ryter till och oftare! Självklart borde ju vara att lyfta sina medmänniskor inte sänka dem!

 • Philip

  Det finns folk till det mesta tyvärr. Kör på bara, du är grym!

 • Micke

  Strunta i kallarna Emelie, du äger 😀

 • Malin

  Du är grym!

 • Christer Kempe

  Bra skrivet. Du är en stor inspirations källa för trailrunning. Fortsätt inspirera och sprida din löparglädje/Christer

 • Jensa

  Så! Nog utrymme och uppmärksamhet för kalle. Väl rutet Emelie! Du är en stor inspiratör för många!

 • Magnus

  Mycket bra skrivet. Tycker man något är roligt och känner äkta glädje när man gör är chansen så mycket större att man även blir riktigt bra på det. Och det är du ett stort bevis på. Du har hittar din väg för att nå utveckling och glädje, fortsätt med det och strunta i vad andra säger.

 • Roggan

  Emelie!
  Rock on , Du äger!
  Sverige behöver fler personer som du.
  Gör det du tycker om..
  Det borde fler försöka hitta, en aktivitet dom älskar.
  Tummen upp för dig!!

 • Lisa

  Vill bara skriva att jag har följt dig sedan jag läste en artikel om dig i Runners World och att det delvis var du/den artikeln som fick mig att ta min egen löpträning till en helt ny nivå. Jag både inspireras och imponeras av dina prestationer i löparskorna och du är en källa till motivation. Det känns aldrig svårt att ge sig ut efter att ha läst ett blogginlägg eller sett någon härlig fjällbild av dig!

 • Morgan

  Tycker det mest fantastiska hos dig är glädjen du hela tiden beskriver. Önskar att man hade en bråkdel av den positivism som du utstrålar.:-)
  På nästan vartenda bild man sett av dig så ler du, trots att du kanske befinner dig på sista kilometern av ett bergsmaraton?
  Det finns alltid människor som måste tycka till om både det ena och det andra. Hoppas av hela mitt hjärta att du inte överhuvudtaget lyssnar på dessa personer. Vissa av dessa “Kallar” har förmodligen aldrig sprungit längre än 3km i elljusspåret.

  Keep on running and keep on smiling!
  Du är bäst!(Resultaten ljuger ju aldrig)

 • Christian Møller

  Emilie.

  Bare bliv ved med at søge dine egne udfordringer og mål. Det er kun dig selv som kan stille spørgsmål til din egen præstation og være kritisk overfor dine resultater – vi andre er bare tilskuere 👍

 • Lill-Kalle

  Om man har som jobb att prestera får man nog finna sig i att ens prestationer blir ifrågasatta. Att det inte skrivit något negativa kommentarer om dig i Europa stämmer inte. Efter räddningsaktionen i Chamonix var det ju många som ifrågasatte ert omdöme. Ultralöpning och trailrunning har nog potential att bli stort både på elitnivå och som breddidrott. Men vad händer den dagen då sporten domineras av kenyaner? Är Salomon verkligen intresserade av att byta ut sitt helvita team mot ett gäng anonyma afrikaner?

 • Tony H

  Lill-Kalle: Har kenyanerna verkligen den fysiken och kroppssammansättningen som behövs för att klara sig bland de bästa i sky- och trailrunning? Jag tror knappast det. Varför ifrågasätter du ens Emelies meriter? Hon vinner ju nästan allt hon ställer upp i. Dessutom gör hon inte det för att hon vill vinna, hon gör det för att hon älskar det. Det är märkligt med människor som inte förstår skillnaden mellan asfaltslöpning och bergslöpning.

  Stå på dig Emelie! Du är grym!

 • Stor-Kalle

  Kör på. Fortsätt löpa dina lopp. Spelar noll roll om du gör en flack mil på 30 eller 50 minuter. Du är ju bäst på det du gör.
  Det var väldigt spännande att följa din seger i UROC på IrunFar, och det ska bli lika spännande att följa dig i Diagonale des Fous.
  Kommer det en snabb kenyanska en vacker dag så låt henne komma. Tills dess – fortsätt vara en stor inspiration för mig och tusentals andra. Suverän säsong så här långt. Jag ser fram emot att följa 2014. GO!!

 • Lill-Kalle

  Jag ifrågasätter inte alls Emelies meriter, hon är helt fantastiskt duktig. Däremot tror jag att afrikaner skulle dominera åtminstone trailrunningen totalt om dom satsade på det och sponsorerna var villiga att backa upp dom. Sen kan jag tycka att det är helt ohållbart att Salomon skickar sina teammedlemmar med flyg jorden runt för att springa dessa lopp samtidigt som dom i media framställs som jordnära naturälskande bärplockare. Multinationella företag som Salomon skiter verkligen i klimatet och är nöjda om dom kan pracka på en träningstokig vit medelklass massa onödiga prylar!

 • Kim Hansson

  Instämmer med Lill-Kalle. Förmodligen skulle även jag dominera trailrunningen om jag hade östafrikanska gener och satsade ordentligt och hade tillräcklig uppbackning från sponsorer.

 • Jesper

  Hej!

  Tro fan att folk blir avundsjuka, du är ju bäst! Det kommer med spelet! Det är ju inte så mycket att bry sig om alla surputtar där ute. Var bara lika inspirerande som du är så är hälften vunnet, helt grymt att se en svenska i världstoppen! Det är ju ett extra plus om folk börjar bry sig om naturen och kommer ifrån gymmet och ut i den fria luften. Visst är det en kommersiell värld, men hellre att folk spenderar pengarna i naturen än i stan. Det är där det riktiga värdet finns!

  /Jesper

 • Karl

  Emelie, du gör jättemycket för sporten, du sprider glädje och inspiration! Sen är det utan tvekan så att konkurrensen är mycket sämre än på bana, landsväg och terräng. Men du är bäst av de som står på startlinjen!

 • Eva S.

  Du är en fantastisk löpare, låt ingen ta glädjen ifrån dig.
  Sen är du också en fantastisk fotograf, jag älskar dina bilder!
  För mig, liksom för många andra är du en stor inspirationskälla.
  Men det här med terräng och backar, det ses liksom lite över axeln ibland av andra löpare har jag märkt.
  Har själv genom åren placeringar och en seger på Salomon Trail Run-touren, och alla frågar vad tiden blev och sen är dom inte så imponerade…
  Kan ju vara så att det ingick en slalombacke i banan 😉
  Men jag fortsätter med det jag gillar bäst, springa upp och ned i terräng.
  Fortsätt med dina berg!
  Stor kram!

 • Anna

  Äh, du ska inte ta åt dig. Avundsjuka finns överallt och att det uttrycks är ett bevis på att det du gör berör. På varje belackare går det väl ändå minst hundra fans, och det är nog fler än de flesta har. Att du utmanar gränser gör också att fler engagerar sig eftersom de som befinner inom en grupp känner sin grupptillhörighet hotad då gränserna utmanas.

 • Petter

  Folk har alltid en massa åsikter. Kör din grej bara. Helt obefogad och ogrundad kritik av några sanna griniga rackare.

  Resultaten är brutala. Ingen kan ta det ifrån dig.

  Kanonblogg! Kanontjej!

 • Tomas

  Du är en bra inspirationskälla för mig.
  Inget att bry sig om att några få avundsjuka ska tycka till.
  För de är det de handlar om i grund och botten.
  Hoppas de fortsätter gå bra för dig.

 • Peter

  Du är grym Emelie! Keep up the good spirit.

 • Kristin Berglund

  Ja det är verkligen trist med sådana kommentarer. Ingen själ byggs upp av det, varken den som fäller kommentarerna, eller de som får dem. Bara onödig, icke konstruktiv kritik. Bättre att du inte ens läser dem. Om de menar på att det är så lätt med bergslöpning och skyrunning, så kan dom ju testa själva. De har antagligen aldrig sprungit upp för något berg, eller för den delen nerför…. Och visst är det så som du skriver Emelie, att man ser på prestationer på olika sätt i olika länder och kulturer. Jag bor själv i alperna och här är liksom hela grejen att man ska springa en massa höjdmetrar. Och annars är det inget lopp. Ett platt marathon anses inte lika hårt och krävande som ett bergsmarathon med ett par tusen höjdmetrar i.

  MEN jag måste också säga att jag tycker att löpare inom trailrunning scenen också de bidrar till att det på något sätt blir en tävling om vem som verkligen är bäst, har det härligast, vackrast, finast…osv. Ta bara tex kommentaren från “Trail Ultra” på facebook – att det är sååå tråkigt att springa 100miles på bana. Varför skriva en sådan kommentar? Jag springer själv både bergslopp, trail, asfalt och allt möjligt. Och jag hör/läser många sådana kommentarer från traillöpare. Att det är bara de som har det riktigt kul och vackert och härligt. Men det stämmer ju inte. Det är helt enkelt olika idrotter. Vi gör olika saker och folk lever sina liv på olika sätt – och gillar olika saker. Jag tycker tex inte att simning verkar särskilt spännande. Jag har dock inget behov av att säga det till hela världen. Tycker det är trist om vi börjar bygga upp murar mellan oss bara för att vissa gillar backar, berg, stigar, höjdmetrar…och andra platt, bana, asfalt, grus…

  Sedan tycker jag att det är en konstig idé att börja spekulera i hurvida afrikaner skulle stå sej i jämförelse med Emelie och andra bergs – och skyrunnare. Vem som vinner ett lopp hänger naturligtvis alltid på vem som kommer till start, men man kan ju inte inte glädjas för en vinst, för att om den och den hade ställt upp så hade jag inte vunnit. Jätte konstig tanke. Då kunde vi ju allesammans aldrig vara glada för nånting, för det finns alltid någon någonstans som eventuellt kanske hade gjort det bättre.
  OCH som det är idag, så är faktiskt inte afrikaner de bästa bergslöparna. Och det beror inte på att det inte ställer upp några afrikaner, utan på att det faktiskt finns andra bra löparnationer också. Jag säger bara: Andrea Mayr. Hon vinner vartenda bergslopp hon ställer upp i, suveränt. Med konkurrerande afrikaner i startfältet. Helt tokigt bra österrikisk löpare helt enkelt.
  Och du Emelie, vinner nästintill allt du ställer upp i, och då ÄR man helt enkelt BRA. Varför skulle man tvivla på det? Och varför, varför skulle någon tror att man inte måste träna jätte mycket och jätte hårt för sådana lopp som du ställer upp i?!
  Jag är imponerad av dina löparresultat och av hur du ser naturen och lever livet. Du är helt enkelt hur bra som helst Emelie.

  Keep on running (and climbing 🙂 !!

  PS. Till sist : Jantelagen. Den existerar inte bara i Sverige, om någon trodde det. Den finns i alla länder och i alla kulturer. Det finns gott om folk som praktiserar den på vår jord. Det kan handla om allt från idrott, till jobb, materiella saker, avundsjuka på invandrare, asylsökande och arbetslösa, studenter och allt däremellan.

 • Kristin Berglund

  Ja det är verkligen trist med sådana kommentarer. Ingen själ byggs upp av det, varken den som fäller kommentarerna, eller de som får dem. Bara onödig, icke konstruktiv kritik. Bättre att du inte ens läser dem. Om de menar på att det är så lätt med bergslöpning och skyrunning, så kan dom ju testa själva. De har antagligen aldrig sprungit upp för något berg, eller för den delen nerför…. Och visst är det så som du skriver Emelie, att man ser på prestationer på olika sätt i olika länder och kulturer. Jag bor själv i alperna och här är liksom hela grejen att man ska springa en massa höjdmetrar. Och annars är det inget lopp. Ett platt marathon anses inte lika hårt och krävande som ett bergsmarathon med ett par tusen höjdmetrar i.

  MEN jag måste också säga att jag tycker att löpare inom trailrunning scenen också de bidrar till att det på något sätt blir en tävling om vem som verkligen är bäst, har det härligast, vackrast, finast…osv. Ta bara tex kommentaren från “Trail Ultra” på facebook – att det är sååå tråkigt att springa 100miles på bana. Varför skriva en sådan kommentar? Jag springer själv både bergslopp, trail, asfalt och allt möjligt. Och jag hör/läser många sådana kommentarer från traillöpare. Att det är bara de som har det riktigt kul och vackert och härligt. Men det stämmer ju inte. Det är helt enkelt olika idrotter. Vi gör olika saker och folk lever sina liv på olika sätt – och gillar olika saker. Jag tycker tex inte att simning verkar särskilt spännande. Jag har dock inget behov av att säga det till hela världen. Tycker det är trist om vi börjar bygga upp murar mellan oss bara för att vissa gillar backar, berg, stigar, höjdmetrar…och andra platt, bana, asfalt, grus…

  Sedan tycker jag att det är en konstig idé att börja spekulera i hurvida afrikaner skulle stå sej i jämförelse med Emelie och andra bergs – och skyrunnare. Vem som vinner ett lopp hänger naturligtvis alltid på vem som kommer till start, men man kan ju inte inte glädjas för en vinst, för att om den och den hade ställt upp så hade jag inte vunnit. Jätte konstig tanke. Då kunde vi ju allesammans aldrig vara glada för nånting, för det finns alltid någon någonstans som eventuellt kanske hade gjort det bättre.
  OCH som det är idag, så är faktiskt inte afrikaner de bästa bergslöparna. Och det beror inte på att det inte ställer upp några afrikaner, utan på att det faktiskt finns andra bra löparnationer också. Jag säger bara: Andrea Mayr. Hon vinner vartenda bergslopp hon ställer upp i, suveränt. Med konkurrerande afrikaner i startfältet. Helt tokigt bra österrikisk löpare helt enkelt.
  Och du Emelie, vinner nästintill allt du ställer upp i, och då ÄR man helt enkelt BRA. Varför skulle man tvivla på det? Och varför, varför skulle någon tror att man inte måste träna jätte mycket och jätte hårt för sådana lopp som du ställer upp i?!
  Jag är imponerad av dina löparresultat och av hur du ser naturen och lever livet. Du är helt enkelt hur bra som helst Emelie.

  Keep on running (and climbing 🙂 !!

  PS. Till sist : Jantelagen. Den existerar inte bara i Sverige, om någon trodde det. Den finns i alla länder och i alla kulturer. Det finns gott om folk som praktiserar den på vår jord. Det kan handla om allt från idrott, till jobb, materiella saker, avundsjuka på invandrare, asylsökande och arbetslösa, studenter och allt däremellan.

 • Josep

  Hej, för er som har lite koll på bergslöpning så är Emelie Forsberg att jämföra med kilian Jornet. Inte bara i prestationer utan också i sättet att vara, ödmjukhet och kärlek för bergen. För er som inte vet så mycket om bergslöpning så kan ni tänka er att Emelie och Kilian motsvarar Gunde Svan i sin idrott. T

 • Mattias

  Jag förstår inte hur man inte kan imponeras över finns prestationer, uppenbarligen finns det bara någon handfull personer (män) som kan mäta sig med dig på det du gör! För mig är du en inspirationskälla och jag förstår verkligen din kärlek till löpningen, det är den som verkligen betyder nått. Låt ingen ta det ifrån dig!

 • Micke

  Du är bäst /kram Micke

 • Rebecca Svensson

  Jag vill bara säga att de flesta nog förstår vad du faktiskt presterar och att det krävs enormt med träning och viljestyrka för att nå till den nivån som dina tävlingar kräver.
  Jag springer inte särskilt långt eller mycket men jag älskar att läsa din blogg för att löparglädjen smittar av sig och gör mig motiverad. Tack för att du delar med dig av din träning positiva inställning! 🙂

 • Jan Söderkvist

  När jag springer ultror utomlands har det flera gånger hänt att när medtävlare får reda på att jag kommer från Sverige att de direkt nämner ditt namn. De vet vem du är. De vet vad du gjort. De har stor respekt för dig. Du förtjänar det!

  Härlig livsglädje!! Man blir smittsamt glad av den. Håller med att man blir som bäst när man trivs med det man gör.

  Men tyvärr inte lätt att bli erkänd på hemmaplan. Trivs man med det man gör ser det “tyvärr” ofta så lätt ut att oinvigda inte förstår vilken helhjärtad tuff satsning det är. Ofta kan ett “jag trivs”-leende få den oinvigde att felaktigt tro att satsningen inte är helhjärtad. Men att det ser lätt ut när det är tufft är ett kännetecken för de riktigt stora! (When the going gets tough, the tough get going)

 • Anna Höjrup

  Emelie!
  Du är fantastisk! Faktum är att alla mina vänner är upplysta om vem du är – för du är min träningsförebild Jag älskar att springa i terrängen precis som du och att läsa din blogg smittar så otroligt med livsglädje och löparglädje. Du får det att låta så härligt och enkelt och är så vackert ödmjuk trots dina resultat och prestationer. S å j ä k l a b r a ! ! !

 • Anders Petersson

  Hej Emelie,

  Skit i alla kallarna, det är bara personer som inte lyckas själva.
  Du är fantastisk precis som Du är.

 • Svein

  Norges beste trailløper og motbakkeløper Thorbjørn Ludvigsen får også prestasjonene satt under tvil fordi han ikke er like kjent som mange andre norske utøvere. Men han satte blant andre Henrik Ingebrigtsen (Europamester på 1500 m) på plass i motbakkeløpet Stoltzekleiven opp. http://www.dn.no/dnaktiv/article2687978.ece Det er få som forstår hvor gjennomtrente dere er som driver med disse idrettene.
  Jeg har selv blitt slått med 3 minutter av deg i et kort motbakkeløp i sommer, og må si jeg er utrolig imponert!

 • Åsa

  Du är en sann inspiration och jag är så glad att jag kan följa dina äventyr på din blogg!!! 🙂

 • Niclas

  Tack för att du delar med dig av dina upplevelser och tankar kring det du gör. För oss som älskar att träna och röra oss i naturen finns ofta den mentala aspekten med, dvs att vi gör det inte bara för att sätta rekord eller prestera. Prestationerna blir fattigare då. Man tränar och rör sig för att uppleva. Uppleva vad som händer i kropp och huvud när man pressar sig, testa sina gränser, ibland bara frihetskänslan att kunna röra sig snabbt och smidigt i mer eller mindre oländig terräng. Luften, färgerna mm. Vyerna. Livet är närmare då.Upplevelsen mer intensiv. Det får gärna vara lite jävligt, det känns liksom mer då. Vårt alldeles eget personliga äventyr. För en elitidrottare som du har givetvis resultaten en betydelse. Men jag gillar att du ofta betonar andra aspekter på tävlandet. Det som ligger lite närmare oss som vill uppleva.
  Det är ditt äventyr, dina lopp och dina upplevelser. Det kan bara komma inifrån. Gör man det för någon annan har man redan förlorat det viktigaste.
  Så bry dig inte om Kallarna. Fortsätt att göra det du gör av rätt skäl.
  Grattis till en fantastisk säsong!

 • Henrik

  Trodde inte såna som var pessimister fanns i denna sport!
  Ni må vara en minoritet (alla man träffar på lopp har bara ett leende och alla peppar alla). Det är en otrolig gemenskap.
  När jag såg Emelie på drakloppet i sundsvall så var de en erfarenhet. Hon var eden enda löpare som log i spåret, det är minnet från det loppet.

  Keep upp the good work!
  Det är du och Emil Jönsson som är dom glada svenaskarna utåt.

 • Olle

  ” Kallarna” är griniga och missunnsamma vänner av traditionell löpning, som har svårt att acceptera det faktum att de största svenska internationella framgångarna numera finns inom ultra- och bergslöpning, gärna i kombination.
  Kenyaner kan inte vara bäst på allt, i bergsultror tror jag mer på sherpas och andra bergskulturer..

  Sen vill jag också följa upp Sveins inlägg nedan. Ludvigsen vann Stoltzekleiven opp, slog de båda VM-finalisterna och satte nytt banrekord. i helgen som var debuterade Ludvigsen i Skyrunning, kom tvåa på vertikala kilometern efter världsbäste Urban Zemmer, och blev nia i det lite längre Skyracet. Eirik Haugsnes har ju också haft bra placeringar i några Skyrunningtävlingar i år. Kan inte låta bli och fundera på Anders Kleists potential i Skyrunning. Han slog ju Haugsnes i Axa fjällmaraton trots tre mil med stukad fot…

 • Arne

  Du gör en fantastisk insats och är en stark motivator!
  Ge aldrig upp, du behövs i spåren!

 • Tony

  Som Jakob Eklund skulle sagt:
  ÄH, va fan!

  Jag säger:
  Du är grym.