Svensk blogg

Hallux Valgus

By November 6, 2014 18 Comments

Jag har en teori kring Hallux Valgus. Jag har haft min så länge jag kan minnas på höger fot, men aldrig känt av den riktigt. Förra vintern kände jag av den i mina skarpa alien, som jag dessutom hade värmt och öppnat upp för mer plats kring halluxen.. ! I början av sommar säsongen kan jag också känna av lite stelhet, men efter några dagar går det över.

I hela mitt liv har jag sprungit i platta skor, converse, basket skor, orienteringsskor och nu Salomon sense, men ibland har jag tänkt att jag kanske borde testa skor med mer dämpning och drop (droppet mellan häl och framfot). Ofta har jag tänkt så om jag har någon liten känning eller så. Det kan vara att jag är lite trött i någon led eller liknande. Det som har hänt om jag bytt till skor med mer drop och dämpning är att jag fått än mer ont i Halluxen! Den teori jag har är så enkel att den knappt kan kallas teori, men här kommer den:10799772_370318139803038_1815445615_n

Detta är min fot när jag landar på framfoten. Man ser knappt halluxen och vinkeln på stortån är minimal.

10805431_370318053136380_1474001058_n

Här landar jag mitt på foten, och se på halluxen och vinkeln!

 

 

Emelie

Emelie

Mountain athlete, trail runner and ski mountaineer. Writer,mum and Co- founder of moonvalley.me. Living on a small farm in the Norwegian fjordlands!

 • Marcus

  Du anar inte hur rätt din teori är Emelie.

  Jag har som löpinstruktör hjälpt en hel del personer med knä- och ryggproblem. Många av dessa har också Hallux Valgus. Det är ett jätteproblem i vårt land (ja, i västvärlden). Många gånger beror det på att vi har för smala skor, att vi låser in foten som egentligen är gjord för att vara barfota och att många har klackar på skorna (högklackat eller “kostymskor”). Testa låta foten få det utrymme den behöver. Jag tror dig Hallux hade blivit mycket bättre. 🙂

  http://evorun.blogspot.com

 • Johan

  Hej!
  Jag tycker det är supertrist att skor (och definitivt skimo-pjäxor) inte ser ut som fötter i lästen. Det är mycket tyvärr mer “mode” än fotriktighet i designen. Även om fina skor är kul att titta på såklart…

  Bäbisfötter är så fina och har spretiga tår. Stortån på höger fot petar ut lite åt vänster, in mot kroppen. Redan på en 5-åring som då bara har gått i skor i ca 4 år börjar förändringen synas. Tårna trycks ihop och foten stöps efter skorna som används. Stortån börjar peka ut från kroppen. Efter ett helt liv ser fötterna inte ut som fötter utan som innandömet i ett par skor. Usch, lite äckligt tycker jag!

  Japp tårna används vid löpning, om de får chansen och inte är inlåsta. Både till balans, känsla och dämpning. Inga skor som begränsar foten, ingen Hallux Valgus.

  Och sedan är ju kroppen så fantastiskt mycket mer kompetent till att ta upp stöten från ett löpsteg än en plastbit som man knutit fast på foten. Detta oavsett hur många supersmarta ingenjörstimmar i ett labb som krävts för att hitta på just den plastbiten. Jag hoppas på skor som skyddar foten mot vassa stenar, väder och annat som kan vara besvärligt men som tar tillvara på kroppens egen förmåga och utseende. Fram för ”ankfötter”!

  • Anders Nordström

   Underbart skrivet Johan 🙂

 • Anders Nordström

  Hej Emelie,
  Jag driver Art of Running och är i nära samarbete med bl a Salomon. Jag läser det du skriver om Hallux Valgus och det finns mycket att säga om det och du är en del på spåret. Vikten av en fungerande stortå är många ggr avgörande för ditt steg. Idag har vår bild av hur en “frisk” fots form blivit väldigt skev och skotillverkarna har ganska dålig koll på detta. Jag har påtalat detta även för Salomon. Bredden över tålederna är inte så mycket att säga om däremot (kolla på dina egna Sense) så svänger skon av för brant inåt vid strortån. Om du lägger ngt rakt från din stortå och framåt kommer du se att även dessa skor trycker in din tå kraftigt. Med din input kan du påverka Salomon och denna OTROLIGT viktiga förändring. Vill du så kontakta mig så kan jag förtydliga/förklara detta än mer.
  Klack/drop och felaktig “nos” på skorna skapar Hallux Valgus. Om din fot inte hade haft detta symptom så hade det heller inte spelat ngn roll hur du landar på din fot. Skulle du se din fot i “röntgen” när du springer alla dina steg på berget skulle du se att du använder din häl/mellanfot mer än du tror och då formen på din tå/fot ser ut som den gör så begränsar faktiskt detta dig. Skotillverkarna har fastnat i ett arv som inte är till fördel för din fot och jag tror det krävs av Er som har en intern “röst” i ett varumärke att Ni lär Er mer och faktiskt kritiskt ifrågasätter och vill bidra till en stark fot. Först måste vi få tillbaka formen på foten, sedan kommer funktionen/tekniken och därefter väljer skor utifrån fotens ursprung.
  Keep on Running Emelie 🙂

  • PatricG

   Kan inte annat än att hålla med. Bra att ändå Emmeli tar upp detta kanske för många känsliga ämne. Vem vill ha “fula” fötter liksom.
   Friska fötteroch tår är snygga fötter!

 • Emir

  Emelie, time to try Altra. altrarunning.com

 • Carina

  Tack för ditt inlägg som även stärker min “teori”… Jag har en plantarfaschia som bråkar lite med mig och jag har precis samma upplevelse. När jag springer i platta skor så funkar det oftast bra, men när jag ibland får för mig att jag ska springa i lite mer dämpade skor blir det ofta värre. Jag kan till och med tycka att jag får lite känningar både här och där (knän, benhinnorna osv). Vid landning på framfoten känns hela rörelsemönster mjukare och mer skonsamt på något sätt 🙂

 • Philip Agelmo

  Testa Altra om du inte gjort det innan. Deras zero drop med bra plats fram upplever många som himlen.
  http://www.altrarunning.com/

 • Kasia Bury

  Hej Emilie
  Hallux valgus kan skyldes forskellige ting. Som nogle nævner det i de andre indlæg, så er smalle sko ofte årsag til en hallux valgus. Der kan også være tale om ossøs defiguration, som er forøget knoglemasse på caput af 1. metartas. Endvidere så er muskulær inballance hoved årsagen,. Det er når adduktor og abduktor ikke arbejder homogent – ergo overtager den ene muskelgruppe over mensden anden muskelgruppe bliver slap. Det giver også perfekt mening, at når du løber i sko med mindre støddæmpning så er “problemet” minimeret, da musklerne rigtigt får lov til at arbejde , hvorimod, som en anden også skriver, fødderne bliver mere fikseret/pacificeret i sko med meget støddæmpning og dermed bliver fodens muskler knap så aktive. Det bedste man kan gøre for sine fødder i denne sammenhæng er at træne de små fodmuskler. Barfodsgang er også ideal da det generelt styrker samtlige muskler i vores fødder.
  Mange hilsner
  Kasia

  • Emelie

   Tack för givande svar!

 • Emelie

  Tack för alla svar och kommentarer. Det finns så mycket att lära av varandra Mina sense är special gjorda, så det har mer rum för tårna men även i vanliga sense så känner jag inte av halvvuxen eftersom de “gör” så att jag landar på framfoten. Och det mest hela tiden faktiskt, Anders. Jag har sprungit med en sensor som har läst av fot nedsättningen på en 4 timmars tur i bergen!

  • Anders Nordström

   Misstänkte att dina skor är gjorda efter din fot 🙂 Spännande det låter med de tester du gjort vid din 4 timmars löpning. Coolt att du “vet” ditt steg även i bergen. Har du pratat med dom som gör dina skor om Hallux?
   Fotnot. Det är din otroliga löpteknik som gör att du springer med den fotisättningen som du gör/har Emelie 🙂 inte skon. En sko antingen skapar förutsättningar eller begränsar och Sense skapar bra förutsättningar. Kan ändå inte riktigt släppa varför du trots allt har fått Hallux 🙂

  • Marcus

   Nu kan jag förmodligen inte lika mycket som de personer som du omger dig med, men lite tankar efter lite erfarenhet efter att hjälp en hel del löpare med skador och problem med bl.a. fötter.

   Tittar på på ett par Salomon Sense och jämför dessa med en barnfot så ser du att formen inte alls är densamma. Själv Halluxen handlar förmodligen inte så mycket om hur du landar på foten som hur formen på skorna som “format” foten. Själv har jag trängt ihop mina fötter i klätterskor under många år och mina tår var helt krumma. Sedan jag började köra uteslutande med Vivobarefoot (eftersom det är den sko jag hittills hittat som har mest likhet med en bar fot) har min fot börjat forma tillbaka sig till att likna mina döttrars som fortfarande har “oförstörda” fötter. Man kan se att du har gått i ganska smala och trånga skor om man tittar på lilltån tillsammans med stortår. Sen om det är platta skor eller ej spelar mindre roll (förutom för löpsteget). Titta t.ex. hur man formade fötter i Kina genom insnörning, så kallade Lotusfötter. Det är det våra skor gör fast in lindrigare form.

   Men som sagt, detta är baserat på mina erfarenheter och mina kunskaper i anatomi som evolutionär biologi. Du har förmodligen galet duktiga personer runt dig.

   Jag tycker hur som helst att det är underbart att se dig ta upp detta och du är en STOR inspirationskälla.

 • Marie

  Tack för intressant inlägg (och många intressanta kommentarer)!

  Tänker du likadant när du går som när du springer, dvs använder skor med lite drop och dämpning? Hur fungerar det i så fall nu under den kallare årstiden?

 • Johan

  Hoppas du kan få Salomon att göra breda skor för alla ;D . Det finns inga med den kvalitén Salomon har som gör breda skor. Visst, Altra gör skor med plats för tårna men inte breda och dom är långt ifrån Salomon…

  • Eddy

   Fantastiskt simpel teori:) Du e bäst Emelie. Tror Emelie vet en hel del om vad hon gör. Kenyanerna och fler atleter vet också då de tränar barfota eller med barfotaskor.

   Edward

 • Pingback: bit ihop – Handboll och osköna skor()

 • Anders

  Jag hoppas sannerligen inte att Salomon hoppar på den här “Kalla Anka sko-trenden” och överger sina suveräna, smala skor. Tofflor har jag när jag går hemma i huset, inte när jag springer.