Skip to main content
Svensk blogg

För att jag vill!

By October 31, 2011No Comments

Förr, när jag bodde i fjällen hörde det till min vardag att springa, klättra och åka skidor. Det var min vardag och jag såg det inte som träning. Och om man inte ser det man gör som träning är det svårt att ha ett mål med att träna.

Nog kunde jag vara nöjd när jag skejtat upp till sylarna, rundat massivet och sedan kommit hem igen till lunch, men det var som inte så mycket mer än en fin förmiddagstur.

Det var först i våras som jag kände att jag ville utvecklas som löpare. Med det menar jag att jag började tänka att jag ville lägga till några pass där jag har ett syfte. Öva upp teknik eller fart eller ett jämnt tempo.  Inte varje pass, såklart, men något enstaka till att börja med.

Det bästa jag vet är att springa långt i fjällen, att packa en liten ryggsäck och springa genom dalar och pass, springa förbi eller runda bergsmassiv och stanna först där det passar. Om jag blir en starkare löpare så kommer jag att kunna sticka ut på sådana turer närhelst tillfälle ges.

Det gör att jag vill springa intervaller. Träna förebyggande och stärka kroppen så att den hänger med. Och när jag tänker så, så är det inget som blir tungt att sätta igång med. Speciellt inte när jag tänker på hur skönt det är efter ett långt pass, eller när man är helt slut efter intervaller eller när man kommit in i värmen efter en tur i kallt regn.

Att man sedan njuter så fantastiskt mycket av att känna hungern riva i en efter ett hårt pass, att försöka mätta den men att redan efter någon timme vara lika hungrig igen är en otrolig njutning . Det är ännu ett plus med att komma sig ut. Att nästan alltid vara hungrig.

Det jag planerat för denna höst och vinter är att försöka tänka lite mer på hur jag tränar. För när jag inte bor i fjällen så ser jag nästan vad som helst som träning. Det är en bedrift att vara ute i mer än 2 timmar. Och när man inte har så mycket tid är det ganska fint att det känns som att ett pass ger något. Man får bara komma ihåg att njuta.

Som Karin säger:

Nog är det mål och mening med vår färd, men det är resan som är mödan värd.

Ha en bra dag alla härliga löpare!

Veckans träning:

70 km löpning + backintervaller. 30 av de 70 kilometrarna hängde samman i ett längre pass, 12 km i ett lite snabbare tempopass, och resten fördelade på morgonjoggar och återhämtningslunk.

2 styrkepass med ett nytt inslag i form av MAQ övning. Annars fokus på rörlighet och styrka inför kommande skidsäsong.

Just nu känns det bra i kroppen! Goa småturer med avkoppling som syfte blandade med hårda intervaller där pulsen stegras och prima styrkepass där jag jobbar på mina svagheter.

Emelie

Mountain athlete, trail runner and ski mountaineer. Writer,mum and Co- founder of moonvalley.me. Living on a small farm in the Norwegian fjordlands!