Svensk blogg

You are fat.

By September 9, 2012 25 Comments

För 2 veckor sedan sprang jag en tävling. 8 timmar av full koncentration. Jag var så lycklig och nöjd när jag kom i mål. Trött i kroppen men jag hade inte tagit slut på krafter utan kände mig lagom sliten och stark. Glädjen över ett fint race gör att jag aldrig kan sitta still efter ett lopp. Jag hoppar och studsar av glädje!

Jag fick dock höra att massagen var superb så efter en snabb dusch skyndade jag mig till massage-tältet. Det är så skönt att få massage efter tävlingar tycker jag. Man slappnar av och mår gott. Kan ligga och tänka på tävlingen och smälta alla intryck. Det behövdes där. Jag hade fullfört en stor utmaning, och gjort det på ett fantastiskt sätt. För första gången på hela sommaren kände jag mig som att jag hade gjort precis som jag ville att det skulle vara.

30 minuter in på massagen så kom en annan massör och började peta på mig. Fällde en kommentar på italienska som översattes till:

– You are fat.

I vanliga fall skulle jag svara att han skulle dra någonstans. Kanske fråga varför han sa något sådant?

Men jag hade så många känslor och tankar på rullning att jag började gråta. Hulkade och hulkade.

Det var en otrevlig situation.

Och på något dumt sätt sitter kommentaren kvar i mig.

Inte så att jag tänker att jag är tjock. Det är jag ju inte. Även om jag är några kilo tyngre än de flesta andra av mina lagkamrater eller konkurrenter. Men tjock!?

Jag tänker att jag mår bra av att ha lite hull på kroppen. Kinder som det går att nypa tag i. En rumpa som klarar av att ta några fall. Det gör ju inte ont att ramla på den!

Men ändå sitter kommentaren kvar. Tänk vad onödigt.

Ibland kan det vara svårt att uppskatta sig själv. Att bli trygg i allt vad man är. Det man står för. Det är en spännande resa.

Må gott!

Emelie

 

Emelie

Emelie

Mountain athlete, trail runner and ski mountaineer. Writer,mum and Co- founder of moonvalley.me. Living on a small farm in the Norwegian fjordlands!

 • Matilda

  Men herregud, det var ju en fruktansvärt idiotisk kommentar! Och den stämmer överhuvudtaget inte med verkligheten. Jag hoppas att du snart kan glömma den otrevliga upplevelsen, du är en grym tjej och en STOR inspiration – och med allt vad du är, så blir du så vacker!

  Lycka till!

 • Eva S.

  Den där massören kunde ju försöka springa själv!
  Det är du som gör resultaten. Du och din kropp.
  Kramar och var glad åt dina fantastiska prestationer.
  Din blogg är jättebra o jag gillar verkligen dina bilder!

 • Maria

  Vilket pucko!
  En del människor måste tydligen hacka på andra för att de själva ska känna sig bättre.
  Du vet ju att det inte stämmer för fem öre, men jag kan också förstå din reaktion. Hoppas han skämdes ordentligt!

 • Karintanker.blogspot.com

  Du är en jäkligt snygg och cool superhjälte som kan besegra berg. Allt annat ointressant (även fast nej, du är inte tjock).

 • http://rundarocksaenform@wordpress.com

  Men herregud, vad var det för idiot…???!!!
  Synd att du inte bad honom dra åt ******….. Hoppas han fick ORDENTLIGT dåligt samvete när du började gråta åtminstone… 🙁

 • 88 kilos and counting…

  Well, jämfört med den här framtida konkurrenten så är du onekligen lite större:

  http://www.runningisfunny.com/2012/09/06/what-did-you-accomplish-at-12/

  😉

 • vad spelar det för roll!

  Vad spelar det för roll hur man ser ut?! när det är resultaten räknas.. annars kan man lika gärna ställa upp i en fitness tävling om det ska vara så!
  Stå på dig!

 • erik ahlström

  fy faan vilken idiot, du är en förebild för många och tänk vad skönt att du inte ser ut som många löpare “på gränsen till anorektiskt” som smäker sin kroppar och sprider fel budskap ! Jag bjuder lätt på en extra glass i Sälen under avslutningshelgen på STT den 23 sept!

 • Martin

  Skit, finner inga ord .. idioti, oacceptabelt.
  Hoppas du träffar på honom igen i framtiden så han får veta att han lever ..
  Sådana kommentarer är inte ens värda att fundera vidare på Emelie!
  Försöker alltid framhålla dig extra mycket för mina barn när vi tittar på tuben och läser bloggar som inspiration för du representerar något unikt i löparkretsar på absoluta toppnivån .. ödmjukhet, ett sunt kroppsideal och sann glädje både för naturen, livet runtom och löpningen. Vänd ilskan till energi nu när ultran närmar sig ist. Vi följer dig med spänning och avund!

 • Jessica L

  Everybody and everything has its beauty, but not everyone sees it.

 • Linda Persson

  Bara så jävla onödigt sagt. 🙁 man blir ledsen utav hur respektlöst sårande människor kan vara..

 • Pontan

  Mår man bra, springer man bra. Låt resultatet tala för sig.
  Det finns bara ett svar till den mannen.
  “…and you are italien. What’s worse?”

  Ser fram emot fler trevliga inlägg, fina bilder och underbara glimtar från ditt trail-liv in en sund kropp.

  Rock On!

 • Petter

  Det är helt uppenbart att killen är en idiot och har problem med sig själv. Tyvärr stöter man på sådana människor ibland, det är bara att ignorera och fortsätta köra sin grej! In genom ena örat, fort ut genom det andra.

  Kör hårt!

 • Magnus Andersson

  Tjock? Knappast. Däremot en av de fetaste (läs: grymmaste) traillöpare världen har just nu.
  Lycka till med ultran härnäst!

 • Jessica Linder

  Rara du, klart att du inte är tjock. Inte ens mullig. En så’n dum kommentar ska man inte ta åt sig av. Du var, som du själv skriver trött efter ett bra, men likväl jobbigt lopp! Dessutom, det du presterar, är det inte många som gör; allra minst massören…!

  • Paradis-Oskar

   Följer din blogg så gott det går och du inspirerar och väcker tankar som få kan. Inte bara ur löpningssynpunkt, men även attityd och livsfilosofi som gör att man skiner upp efter varje inlägg!
   Denna person, oavsett avsikt med den urbota korkade kommentaren… Överallt finns det människor med noll empati och respekt. Du är en otroligt fin förebild Emelie, men tyvärr finns det för få av ditt slag!

 • Mattias Holmetun

  Det var nog fel på översättningen. Han sa nog: Du e fett bra!
  Du är en otroligt fin förebild och en sann inspiratör! All lycka till dig!

 • erik

  italienaren är en dumskalle och du är verkligen inte tjock.
  Men han har rätt på en punkt: vill man bli snabbare finns inget som är mer effektivt än att gå ner i vikt.
  Så är det bara.

 • Lisa

  Nog tror jag man orkar längre och är starkare med åtminstone ett litet fettlager på kroppen!! För att inte säga hur mycket mer man njuter av livet med en massa god och välbehövd mat tillsammans med en aktiv livsstil! Känns inte hälsosamt att skala av varenda gram fett för att jaga sekunder i tävlingar… Tyvärr finns det säkert alltför många med den filosofin i långlöpskretsar. Det är härligt att du motbevisar dem med en fantastisk förmåga och glädje i en hälsosam kropp! 🙂 Kramar, Lisa

 • Nike

  NEJ NEJ NEJ (gör Gudrun Schyman-utfall, sparkar och slår). Fattar du hur många jäkla träningsbloggar jag läser som då och då återkommer till “den där tiden när jag inte hade ordning på ätandet” eller refererar till gamla tider då mat var “ett problem” för att sedan stolt visa bild på sin lilla kesoplutt med chiafrön de åt till frukost. DET ÄR INTE VÄRT DET. Förlåt att jag skriver med stora bokstäver, och det gäller både killar och tjejer. Ultralöpare ska hålla l-ä-n-g-e och vara s-ta-r-ka! Nästa gång du får en sån kommentar så säger du bara “yeah, try to outrun me”. I övrigt har alla andra kommentarer redan sagt sitt och dina tävlingsresultat säger resten. Kram!

  • Anna

   Nej, nej, nej!!! Vad töntig kommentar. Jag är inte smalast i världen och har några extra fettkilon, men jag är ändå den snabbaste marathonlöparen i skåne. Det gör det ju sååå mycket coolare, eller hur?

   Som sagt tidigare, han kunde ju försöka springa ifrån dig då 😉 Du är bäst!

 • M

  Så onödig kommentar sagd utan någon som helst respekt. Det är sånt här som gör att, framför allt tjejer, riskerar att falla ner i det jag är i. Jag är 18 år, tävlar på högsta nivå inom orientering, och är fast i det här med mat och träning. Ätstörning kallas det, och det är det värsta jag har varit med om. Så lätt att falla dit, men så svårt att ta sig därifrån. Mängder med återfall och jag är fast nere på botten. Önskar ingen att vara i samma situation som jag och jag vill få folk att dom duger så som de är! Och samma med dig. Du är absolut inte tjock, och du är otroligt fin som du är!

 • Syster Tess

  Hade jag vart dar hade han akt pa en propp. Tyvarr ar det sadar inom de flesta sporter pa elit niva men de manniskor som klacker ur sig nagonting sadant ar precis sadana man ej ska lyssna pa. Jessica Ennis som vann os guld i 7 kamp har blivit kallad tjock, det ar skrattretande och visar bara annu en gang hur lojlig en sadan kommentar ar.
  Jag kommer ihag nar du sprang fjallmaran och forsokte bjuda de andra som tavlade pa kladdkaka nar du tog en “mat paus”. That’s so you och du ska inte andra dig!!
  Om man tranar sa hart som du gor kan man unna sig god mat och godis da o da.
  Kram

 • Emelie Forsberg

  M!

  Söta rara unga du! Hoppas av hela mitt hjärta att du får hjälp och stöd. Sök det! Älska din kropp och dig själv. Den är den enda kropp vi får och den ska räcka länge! Tänk vilka underverk du kan göra med den om du bara mår gott.

  Paradis-oskar. Vilka underbara ord. Tack för det.

  Och alla andra:

  Hjärtliga tack för peppande kommentarer.