Skip to main content
Svensk blogg

Om skador och vad jag gör för att hålla mig skadefri!

By October 13, 2014No Comments

Jag pratade skador med Johan Bagge, fysio  (http://blogg.johanbagge.com) som bor och har egen praktik i Östersund. Här kommer pratstunden:

Du tränar och tävlar extremt mycket, på internationell elitnivå, i en mycket påfrestande idrott men lyckas hålla dig skadefri. Hur gör du?

-Jag är duktig på att lyssna på kroppen :)! Sen så tävlar jag ju i massa olika distanser i bergslöpning, allt ifrån en vk (vertikal kilometer – motbackelöp, undertecknads anmärkning) till 100 km och det gör att jag tränar väldigt olika och det är nog också en av de punkterna som gör att jag håller mig skadefri. Detta är en av de positiva grejerna med att tävla i många olika distanser, den negativa är ju att ju mer man tränar på en grej, desto bättre blir man. Och det är svårt att träna mycket på alla de distanser jag gör!

-Att lyssna på kroppen är oftare lättare sagt än gjort. Har du några tips på hur man kan göra?

-Jag lägger undan alla “måsten” och planer och tänker att det som är här och nu ska vara tipp topp, det spelar ingen roll om det är en tävling om 2 veckor, och jag borde springa ”det här eller det där”. Om det inte går så går det inte och det är inte hela världen. Det viktiga är ju att hålla länge! Springa vill jag ju göra hela livet.

-Eftersom du springer mycket och ofta i svår terräng ökar risken för att exempelivs trampa snett och skada sig. Har du stukat foten någon gång eller fått någon annan skada som hindrat dig från att träna?

-Jag har stukat foten när jag spelade basket och även en gång i sommar, en lätt stukning för att jag använde högre skor än vad jag var van med!

-Har du ställt in några tävlingar på grund av skada?

-Nix!

-Gör du några speciella övningar inom styrka, balans, stretching, yoga och liknande, som du tror är extra viktiga?

-Jag är inte superbra på att köra styrka eller stretch. Jag stretchar ibland. Mer eller mindre. Jag skulle gärna göra det mer, varför jag inte gör det mer vet jag inte. Kanske är jag lite lat. Då och då gör jag en del yoga. Kan inga namn, bara sträcker så att det känns skönt. Jag kan en yogaövning för höfterna som är grymt skön att göra. Då och då gör jag en del stabilitetsövningar, typ planka (sido, baksida och vanliga plankan). Några övningar för bål och rygg också. Slackline eller annan form av balansövning som dessutom bygger upp små muskler i fötterna tror jag är superbra!

Emelies fem bästa tips för att hålla sig skadefri:

Lyssna på kroppen! Vare sig det är en liten känning i en muskel, led, eller snuva, anpassa träningen till det. Eller träna inte alls!
Ät ordentligt – vet du inte hur? Lär dig! Spännande att lära sig om kost och nutrition! Och grunderna är väl relativt enkla, mycket grönt!
Sov
Vila
Lär känna kroppen – stretcha, yoga, ta en massage, detta kan gör att man “känner” sina muskler mer, och sin kropp mer.

-Några andra speciella fotövningar?

-Ibland om jag känner mig trött under foten kan jag ta en handduk och som jobba med tårna för att dra in handduken under foten.

-Kör du någon alternativträning?

-Klättrar i berg! Is, mix, klippa.

-Hur många olika skor springer du i?

-Faktiskt bara en modell, men jag har en del av dem, och med olika sulor, så det blir lite annorlunda. Förr tänkte jag att det var bra att inte “vänja” foten med en sko. Så att man använder olika muskler etc. Men jag har verkligen hittat en sko som passar och om jag går barfota ofta, eller kör slackline och den fotövningen jag beskrev tidigare tror jag min fot blir stark!

-Menar du yttersulor eller ilägg?

-Yttersulor på skon. Jag tror verkligen inte på ilägg! Inte för de flesta fötter i vart fall!

-Går du på några behandlingar såsom massage eller liknande för att förebygga?

-Jag kommer in i perioder då jag verkligen tror att jag behöver en massage av en fysio, och då kan jag gå 3-4 ggr i månaden. Och det hjälper, det är ofta när jag byter säsong mellan skidor och löpning och mina muskler är ovan den nya belastningen, eller när jag ökar träningsmängden rejält. Det är värt varenda öre tycker jag, då jag ofta känner mig mycket bättre efteråt och upplever att återhämtningen blir bättre och jag kan gå utan små känningar.

-Vad gör du om du får en liten “känning”?

-Vilar, stretchar, masserar, beroende vad det är. Men jag försöker lokalisera och förstå varför den har kommit och vad jag bör göra åt det, både för stunden och på ett längre perspektiv. Om jag inte kan fundera ut det själv tar jag hjälp en fysio eller osteopat.

-Återhämtning anses vara viktigt för att inte bli skadad. Vad är dina bästa återhämtningstips?

-Hm. Äta det jag är sugen på, ofta mycket frukt och grönt efter en lång
tävling. Sen vila och massage.

-Tror du kosten är viktig för att hålla sig skadefri?

-Ja och nej. Kost är så mycket om vad du tror är bra för kroppen.

-Det blir en del längre flygresor. Hur hanterar du dessa för att minska slitaget på kroppen?

-Jag försöker att flyga så lite som möjligt, och när jag gör det att försöka ta en längre vistelse där jag är. Men jag upplever inte att flyga som särskilt jobbigt för kroppen.

-Vad är ditt förhållande till Voltaren/Pronaxen?

-Jag kommer inte ihåg när jag tog Voltaren eller Ipren senast faktiskt, och det har inte skett många gånger i mitt liv. Jag vill helst inte ta sådana preparat, samma som med kost, jag vill gärna äta så naturligt som möjligt!

-Till sist, är det något du undviker, som du skulle vilja göra, för att inte bli skada, typ
hoppa fallskärm, gå på fest, köra downhill?

-Jag gör allt som jag vill göra! Jag tror att det är minst lika viktigt att sinnet är glatt och till freds som hela kroppen. Men jag gillar inte fallskärm eller paragliding.

emelie slack

Emelie

Mountain athlete, trail runner and ski mountaineer. Writer,mum and Co- founder of moonvalley.me. Living on a small farm in the Norwegian fjordlands!