Skip to main content
Svensk blogg

Löpare! Vad gör ni på vintern?

By December 5, 2011No Comments

En del går på längdskidor och andra springer på som om inget hänt med landskapet. Jag tänkte tipsa er löpare om skidalpinism!

Foto: Markus Alatalo

I folkmun kanske mer känt som en toppturs aktivitet. Och som ni förstår, så krävs det någon form av backe, eller ett litet berg, eller kanske ett fjäll.  Ja, de flesta kanske bor i städer, med pyttesmå slalombackar och städer långt ifrån fjällen. Men det går ändå! För visst är det så att de flesta vill till fjälls ivarjefall någon gång per vinterhalvår? Eller? Okej. För de som inte tycker om att vara till fjälls men som tycker om att springa i terräng, borde ändå ge toppturssporten en liten prövning.

Det är en exemplarisk idrott på vinterhalvåret för löpare då den ger gott med benstyrka och kondition, men inte lika mycket överkropp som tränas vid längdskidåkning. Och när man utövar den till fjälls så får man belöningen i form av oändliga vidder, frihetskänslor, orörd natur och sköna åk. Belöningen kan också vara en spännande tävling, med andra glada skidalpinister. Det blir så värt de där höjdmetrarna man matat i en och samma slalombacke. Men samtidigt, är man några stycken som gillar konditionsidrotter så blir knatande i en backe ganska så kul det med.

Så glad blir man när man toppturar. PS: Man behöver inte ha kroppstrumpor. Foto: B.Klingheim

Hur går det till då?

Jag skulle förklara det som en utveckling av ”turåkningen”. Man har ett par lätta randonnéskidor, helst lika lätta pjäxor, stighudar samt stavar. I uppförsbackar har man på stighudarna under skidorna och i utförsbackar åker man parallellsvängar. Sen är det bara ta sig fram i landskapet.

Men behöver man superlätta skidor?

Nej! He går lika bra med telisar eller vanliga randonnéskidor, men man ska inte sticka under stolen med att det faktiskt är mycket bekvämare plus att det går ganska mycket snabbare med de lättare varianterna. Jag tragglade på i några tävlingar med telisar och lite tyngre randonnéskidor och det var lika kul det. Till den dagen jag började gå med lättare skidor ska tilläggas. 🙂

Testa testa! Och berätta om ni går gå toppturer!

Vill man ha lite inspiration kan man titta in hos Sveriges svar på Kilian: www.andre8503.se

Ha en fin dag!

 

Emelie

Mountain athlete, trail runner and ski mountaineer. Writer,mum and Co- founder of moonvalley.me. Living on a small farm in the Norwegian fjordlands!