Skip to main content
Svensk blogg

Om ni har vägarna förbi

By October 22, 2011No Comments

Oktoberturer må vara bland det mest uppfriskande som finns. Klar och kylig luft och det känns som hela landskapet håller andan. Som att det försöker suga på den ljuvliga höstkaramellen så länge som möjligt. Förbereder sig för vintern som komma skall.

Vi var på väg ner till Härnösand och körandes ifrån Umeå ligger Skuleskogen som en liten pärla man så lätt charmas av. Efter det släta landskapet i västerbottens kustland välkomnas de Ångermanländska kullarna hjärtligt. Nu hade vi bestämt oss för att äntligen springa en tur där. Det kändes nästan högtidligt!

Slåttdalsskrevan och det årliga hösttjutet! Vintern är på antågandes. 

Vi parkerade bilen vid västra entrèn och satte av i riktning mot Skrattabbortjärn. Halvägs dit springer man förbi långtjärnen där lillruten och långtjärnshällorna praktfullt ramar in vattnet. Efter Skrattabbortjärn följde vi stigen i riktning mot havet. Genom Slåttdalen och upp till Slåttdalskrevan.

Ner till Tärnättvattnen och sedan ut till havet, till Fjälludden. Därefter följde vi strandkanten på en vacker och vältrampad stig mot Bonäset och Källsviken. Vidare mot södra entren och där började vi vända tillbaka mot västra.

En fin dal med en behaglig stigning och med små berg runtom. Mossaberget, Långrået och Stampberget. Fantastiska namn. Det är Ångermanland.

Skuleskogen är som i en saga. Det är gamla knotiga träd med hänglavar. Fascinerande bottenskikt med livfulla mossor. Bäckar som ringlar, och myrar som pustar. Tänk Elsa Beskows sagolandskap.

 I Nordnorge har solen precis gått upp över bergen. Dimmorna ligger fortfarande vid de snöklädda topparna och det ser som det kan bli en vacker dag. Den ska spenderas med bouldering i solen och kanske en liten springtur bland snöklädda fjälltoppar. Jag ska kosa mig!

Trevlig helg!

 

Emelie

Mountain athlete, trail runner and ski mountaineer. Writer,mum and Co- founder of moonvalley.me. Living on a small farm in the Norwegian fjordlands!