Skip to main content

Emelie Forsberg startar ett personligt projekt att försöka ta ett nytt rekord (Fastest Known Time) på Kungsleden i Lappland. Emelie Forsberg är världsmästare i skyrunning och har vunnit flera stora lopp. Dessutom älskar Emelie bergen vilket har inspirerat henne till att försöka ta rekordet på de högsta topparna runt om i världen. Nyligen tog hon rekordet på Mont Blanc, högsta toppen i Europa (4.810 m) och på Monte Rosa i Italienska alperna (4.554 m)

För mig handlar FKT inte främst om rekordet, utan det är i första hand den personliga utmaningen i en miljö som jag älskar, som motiverar mig. Då brukar min kapacitet vara som starkast. Denna form av prestation är ovanlig bland kvinnor, så jag hoppas även att jag kan inspirera andra tjejer till löpning och att testa sina egna gränser.”

Emelie planerar att starta löpningen natten till den 3 juli med målet att ta rekordet på Kungsleden på mindre än fem dagar. Kungsleden betyder mycket för Emelie.

När jag var 19 år jobbade jag vid vandringsleden och det är där min kärlek till bergen började. Då visste jag inte att jag skulle bli en professionell bergslöpare. Men nu efter så många år känner jag mig inspirerad att testa mina gränser på Kungsleden igen, så jag tror att denna resa kommer att bli en känslosam och stark upplevelse för mig”.

Kungsleden är en 450 km lång vandringsled i Lapplandsfjällen. Det är en populär led som man normalt brukar passera på ca 15 dagar. Leden går mellan Abisko och Hemavan genom Vindelfjällens naturreservat, en av de största naturskyddsområdena i Europa. Den högsta punkten längs leden är Tjäktia passet på 1.150 meter och det lägsta är Kvikkjokk (330 m). Det är en varierad och utmanande terräng, med både alpin terräng och låglänt fjällbjörkskog, som förutom löpning även innebär rodd för att kunna passera sex sjöar på vägen.

Man kan följa Emelie via sociala medier som uppdateras dagligen under hennes löpning. Det kommer även att produceras en film under hennes löpning på Kungsleden, som man kan ta del av senare.

Emelie

Mountain athlete, trail runner and ski mountaineer. Writer,mum and Co- founder of moonvalley.me. Living on a small farm in the Norwegian fjordlands!