Skip to main content
Svensk blogg

De stora bergen

By February 1, 2013No Comments

Jag är nere i trakterna kring Chamonix. Här är bergen högre än hemma i Tromsö. Det är spännande. Det tar tid innan man lär sig hur det går till. Jag är full av respekt och beundran inför dem. Jag älskar av se nya berg och göra nya långa turer.

Efter nyår hade jag tänkt att jag skulle bli bra på att uppdatera min blogg, men för en vecka sedan så klevs min laddare sönder och det var svårt att få tag på en ny. Stress med skola och annat jobb!! Men nu äntligen är den här och jag ska uppdatera denna sida ofta!

I helgen som var skidade jag min första Världscups tävling i ski mountaineering! I fredags var det sprint och i lördags individuellt.

Sprint är ett cirka 3 minuters race, där det är många byten. Tekniskt, och jag trodde jag skulle tappa många sekunder på bytena. Det gjorde jag kan jag lova! Men när skidorna satt på ryggsäcken så tog jag ifatt de flesta och kom därför till final. Oväntat. Jag trodde absolut inte att jag skulle ta mig till final, så jag for hem. Så jag kom på en 6:e plats.

I det individuella racet kom jag femma! Tävlingen innehöll 4 uppförsbackar och fyra nedförsbackar samt 3 partier där skidor på ryggsäck krävdes. Jag låg trea och fyra ett tag men tappade skidan i sista firningen och förlorade många minuter på det.

Mitt mål var att komma topp tio under denna säsong. Att försöka klättra placering efter placering och att under VM (9-15) februari komma topp fem. Jag skulle blivit överlycklig över att ta en femteplats, men istället blev jag stressad och missnöjd.

Stressad för att jag vet att jag inte blir nöjd om jag inte förbättrar mig, och för att förbättra mig från en femteplats krävs det mycket träning på byten. Och jag vet inte om jag har energi till det. Jag vill vara snabb i bergen, men vill jag ägna tid åt att träna på byten för att kapa några sekunder?

Missnöjd för att jag tappade så mycket tid på byten. Som sagt jag vill ju vara snabb i bergen!

Så jag var ambivalent. Men efter en vecka av reflektioner har jag landat. Jag har kommit fram till att detta är min säsong av återhämtning och träning. Jag ska inte ha några ambitioner om att bli bäst i skimo. Jag vill vara snabb och lätt i bergen. Men det vet jag ju att jag är. Och dessutom är ju en femteplats i ett race med de bästa inte så illa. Och att vara ute i bergen och bryta nya spår, hitta vägar ned och vara ute många timmar det är ju något jag är bra på. Så jag har kommit fram till att en kombo av det är minst lika bra som att vara snabb i byten.

Nåväl. Det om det.

På lördag ska jag tävla i en vertikal kilometer. Bara uppför! Franska mästerskapen. I´ll let you know how it goes.

Sedan har jag sprungit två gånger denna vecka. 30 minuter. Rekord! Jag gillart.

I onsdags en tur i Augilles Rouges.

Igår stormöte med salomon det var spännande!

Idag, skola och skidåkning.

Må så gott!

Emelie

 

 

 

Emelie

Mountain athlete, trail runner and ski mountaineer. Writer,mum and Co- founder of moonvalley.me. Living on a small farm in the Norwegian fjordlands!